20 d’abril 2024

D’on no n’hi ha, no en raja

Sovint es parla molt dels elements patrimonials i de conservar el patrimoni urbanístic de les poblacions. Una part destacada, però sovint oblidada d’aquest patrimoni, són les fonts.

 

Aquestes fonts públiques de tota la vida que permeten satisfer la set en dies de calor o simplement rentar-se les mans. Algunes, molt boniques, en ferro forjat i altres més simples, sovint un simple tub en una paret per on raja l’aigua. La majoria, de pedra.

 

A Puigcerdà, sembla que patim sequera de fonts. Moltes han estat destruïdes o eliminades. Per exemple, la font monumental que hi havia davant del Casino Ceretà, va passar a millor vida i actualment ocupa el seu lloc una de molt més discreta, al costat d’un local cobert on serveixen pizzes, que es menja tota la placeta.

 

Tampoc va tenir millor sort la font que hi havia al passeig 10 d’abril o més recentment, la que hi havia al costat del claustre de Sant Domènec.

 

No són casos únics. La font del parc Schierbeck, que abans rajava, ara es troba clausurada. Sembla que els amos d’un bar proper es van queixar que no venien prou ampolles d’aigua per culpa de la infeliç font i la pela és la pela, oi? L’interès privat preval per sobre de l’interès públic.

 

A poc a poc, ens anem quedant sense fonts. No tots els municipis les tracten igual, però el que és a Puigcerdà, històricament, han tingut molt mala sort.

 

Potser un dels llocs més emblemàtics de la Vila, la font del Cúcuru, és un niu pudent i fosc de brutícia i deixadesa, quan antigament era un lloc d’esbarjo i reunió. Avui continua essent un lloc de reunió, però els individus que la freqüenten són -diguem-ne- d’un altre tipus.

 

Des d’aquí faig una crida a recuperar les antigues fonts de Puigcerdà. No cal invertir-hi molts calés, però estaria bé demostrar un cert respecte pel patrimoni i fins i tot editar un tríptic amb les fonts del municipi, com a reclam turístic.

 

El Consell Comarcal de Cerdanya va fer quelcom similar fa molts anys, seguint un treball del Sebastià Bosom que, lamentablement, també resta ara en l’oblit. Quin llibre més esplèndid podria haver sortit d’aquell treball, amb magnífiques fotografies i un estudi històric de cada font. Suposo que deu estar agafant pols en algun calaix, dormint la son dels justos, si és que no ha acabat devorat per una plaga d’arnes.

 

 

4 Comments:

At 4:33 p. m., Anonymous Jordi said...

Totalment d'acord amb aquest escrit.

 
At 8:11 p. m., Blogger Josep Elias said...

Si, estic d'acord amb la necessitat, tal com crec que feia falta uns plafons per anuncis, igual ara s'han passat de frenada...

 
At 2:14 p. m., Anonymous Anònim said...

Totalment d'acord. Per experiència pròpia et puc dir que Sanitat te un gran interès en qualificar les fonts de "Aigua NO potable i inhibir-se de qualsevol problema accidental que poguès arribar. És una qüestió de covardia i de no afrontar les resposabilitats que li son pròpies. Però a
ixò no hauria de ser excusa perqué el govern munipal no sigui sensible a aquest fet, si més no, com molt bé apuntes, des de una perspectiva patrimonial.

 
At 8:27 p. m., Anonymous Sofia said...

Subscric, fil per randa, tot el que dius! Les referències històriques sobre la construcció i manteniment de les fonts de Puigcerdà, des de la baixa edat mitjana, abunden als volums notarials i de Registre de Consells conservats a l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya. La cura que tenien aleshores, ordenances municipals incloses, és ben lluny del fer actual. Un respecte per la pròpia història i pel bé comú, que és el que qualsevol ajuntament hauria de prioritzar, pel davant dels interessos particulars.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home