Bolets solars: què fem?
Comencen a aparèixer projectes més o menys sòlids per instal·lar parcs solars a la Cerdanya, en diversos punts de la plana i la muntanya. Ja hi va haver, fa un cert temps, un intent al municipi de Guils de Cerdanya, que es va tirar enrere per la presència d’una flor protegida i a Llo, on això no va ser motiu per desenvolupar el projecte, que podem contemplar des de multitud de llocs de la comarca.
La qüestió és que això no s’ha debatut gens a la societat cerdana i no sembla que hi hagi una opinió mínimament definida sobre què cal fer.
En certs àmbits comarcals s’aposta per petites instal·lacions d’autoconsum. Això està bé, però té dos problemes: el primer és que això és insuficient per cobrir les necessitats globals marcades pels objectius ecològics i d’altra, que la xarxa elèctrica no crec que estigui preparada per assumir una incorporació massiva de petites instal·lacions d’autoconsum.
Així, doncs, cal plantejar-se projectes més grans, que poden ubicar-se dins o al costat de nuclis poblacionals o enmig del no-res. Els primers són millors, perquè beneficien directament els ciutadans i calen menys infraestructures de transport elèctric. Però potser tampoc seran suficients.
La pregunta que hem de respondre és: estem disposats a acceptar sacrificar una petita part del territori cerdà per projectes de centrals solars més o menys massius?
La primera pregunta que jo em faria és a qui beneficia això. Es tracta de projectes cooperatius que revertiran sobre la població local o només enriquirà a la multinacional xinesa de torn?
La segona pregunta és el tema paisatgístic. Estem disposats a deixar créixer aquests bolets, potser com a mal menor? En tot cas, no sé si això importa ja gaire, després de les megaurbanitzacions amb què hem omplert la comarca.
La tercera pregunta és si volem sacrificar terrenys cultivables o només hem de deixar fer aquests projectes en terrenys erms.
També està la qüestió dels NIMBY (Not In My Back Yard), és a dir, la gent que vol que les energies alternatives es desenvolupin, però no al costat de casa seva.
Realment, es pot parlar d’impacte paisatgístic? Suposo que sí, tot i que té l’avantatge que aquestes instal·lacions es poden combinar també amb cultius diversos, com s’està fent en altres llocs. Tanmateix, a diferència d’una pleta de cases cerdanes, això es pot desmuntar amb relativa facilitat amb un impacte relativament baix sobre el territori.
En tot cas, la qüestió és que d’això cal parlar-ne abans que ens apareguin els bolets per la força i no es pugui dir res. No crec que cap municipi cerdà tingui regulades aquestes qüestions i a l’opinió pública aquests temes no apareixen. Potser que ens hi posem abans que sigui massa tard, com sempre sol passar!
1 Comments:
Els "horts solars" o instal·lacions privades tenen un avantatge que no has tingut present. Amb la proliferació del vehicle elèctric, farà falta més potencia elèctrica a la comarca.
Si no es fan aquestes instal·lacions solars, es molt més que probable que tinguin que portar un altre línia d'alta tensió des de l'altra banda de les muntanyes, ja que amb la potencia actual, no es podrien cobrir les necessitats dels tant nostrats turistes que cada cap de setmana pugen amb els seus cada vegada més massius vehicles consumidors d'electricitat.
Cada vegada que es fa un nou punt de recarrega ràpida o semi ràpida de vehicles, es te que fer una nova connexió a la xarxa.
En alguns casos s'han tingut que fer transformadors de mides generoses.
Si volem evitar un altre tirada d'una MAT, es necessari que s'instal·lin aquestes plaques, o continuar amb cotxes de motor d'explosió.
Publica un comentari a l'entrada
<< Home