Error informàtic
Soc informàtic de professió i per això, quan tot sovint sento l’expressió “error informàtic”, somric per mi mateix i penso: “serà error humà, perquè les màquines s’equivoquen més aviat poc”.
Fa moltes dècades, quan van aparèixer aquells ordinadors enormes que consumien una barbaritat i que ocupaven habitacions senceres, aquestes màquines funcionaven amb vàlvules de buit. De tant en tant, es fonia alguna i s’havia de canviar. Però de vegades, tot i que és realment costós, algun bitxo (bug, en anglès) aconseguia entrar dins de la vàlvula i la feia malbé.
D’aquí ve l’expressió informàtica d’ “aquest programa té un bug” (un error) o “debuggar” (solucionar errors en un programa).
Quan va aparèixer el microprocessador Pentium, tota una revolució comparada amb aquests monstres protoinformàtics, es va descobrir que un transistor funcionava incorrectament. El resultat d’això és que determinades operacions de divisió amb molts decimals, no funcionaven bé.
Explico tot això per dir-vos que és extraordinàriament estrany que la màquina s’equivoqui. Hi pot haver alguna disfunció deguda a un tall de llum o alguna cosa per l’estil, però les màquines, en general, no s’equivoquen.
Per tant, quan sentim allò d’ “error informàtic”, estem el 99,99% de les vegades davant d’un error humà. Aquest es pot haver produït per entrar les dades malament, per haver fet servir malament un programa o ser culpa del programador que ha fet el programa malament o no ha tingut en compte un cas molt específic.
Per exemple, fa uns dies va saltar la notícia que al Regne Unit, s’havien calculat malament els contagis per la covid-19 perquè un full Excel que feien servir no acceptava més files (superava la quantitat màxima que accepta aquest programa).
De vegades, els “errors informàtics” són lleus i ni ens n’assabentem. Altres, arriben a ser un fenomen mundial de conseqüències imprevisibles, com va passar amb “l’efecte 2000”, fa ja 20 anys. Vam sobreviure a l’efecte 2000. Clar, que s’hi van invertir molts diners per solucionar les limitacions del software de llavors. No sé què hauria passat si no ens haguéssim preocupat tant i amb una certa antelació de solucionar-ho.
En fi, que ja sabeu què vol dir realment quan algú us digui que no us poden donar servei a causa d’un “error informàtic”: que algú l’ha pifiada i us toca a vosaltres el rebre.
0 Comments:
Publica un comentari a l'entrada
<< Home