25 de setembre 2020

S’apropa l’hivern

L’Ajuntament de Puigcerdà anuncia que la principal fira de la població, la Fira del Cavall, s’anul·la com a conseqüència del coronavirus. Per sort, els ramaders han començat a vendre directament els cavalls als seus clients, però evidentment això suposarà un trasbals a l’activitat econòmica, que se’n podria ressentir.

 

D’altra banda, tots els sectors econòmics de la comarca es comencen a preocupar per les possibles restriccions que hi haurà -tal com estan les coses- pel que fa a l’esport de l’esquí. Aforaments, cues, mascaretes o, en alguns casos, tancaments de certs serveis o fortes restriccions. Això farà més mal.

 

Molt em temo que la vacuna no arribarà a temps per salvar plenament la temporada d’esquí i amb una mica de sort la tindrem més o menys repartida abans de la temporada d’estiu del 2021.

 

Per tant, va essent hora que les administracions comencin a prendre nota que ens ve a sobre una de ben grossa. Naturalment, espero equivocar-me i que això no succeeixi, però veient els números de contagis i d’índexs de contagis, la cosa no pinta bé.

 

A sobre, ja sortim d’una època de forta debilitat, a causa dels mesos de confinament. Bona part de les (poques) reserves que molts negocis tenien, s’han exhaurit i si ara bé una altra patacada, la cosa es posarà molt seriosa.

 

No només és cosa de les autoritats, en les quals confio més aviat poc, en funció d’allò que he vist fins ara: també és cosa del mateix sector privat, que s’haurà de reinventar com sigui (els que puguin) i a marxes forçades.

 

Finalment, només vull dir que és el moment de plantejar-se un futur diferent per la comarca, basat una mica menys en el sector serveis. És cert que els moviments dels segons residents han mig salvat la temporada a la comarca, però això pot no durar eternament i val més que ens plantegem seriosament alternatives. No vull ser alarmista, però comença a urgir.