11 d’agost 2020

Els noms dels llocs

 José Alcántara comentava fa uns dies a “versvs” que a Espanya pràcticament no hi ha col·legis ni instituts amb noms científics: “Marie Curie”, “Isaac Newton”, “Max Planck” o “Albert Einstein” i que les excepcions són raríssimes com, per exemple, algun “Severo Ochoa”.

 

Això m’ha recordat el que fa molts anys que penso i és que a la Cerdanya en general, i a Puigcerdà en particular, no tenim pràcticament noms de científics als carrers. D’escriptors, polítics i militars uns quants: Josep Pla, Joan Maragall, Higini de Rivera, Cabrinetty… però científics, no, si n’exceptuem la plaça Dionís Puig i Soler, que correspon a un meteoròleg català, o el carrer Miquel Bernades, que era un Botànic i Metge de fa uns quants segles.

 

Però no tenim carrers amb els científics universals més reconeguts, ni amb filòsofs i, ja posats, tampoc amb músics. I no serà perquè quan s’ha d’urbanitzar una zona o crear un polígon industrial, no es poguessin fer servir aquests tipus de noms. Això sí: de topònims i de noms de muntanyes, tants com en vulgueu: Capcir, Puigmal, Puigpedrós, etc.

 

Com que Puigcerdà continuarà creixent, seria bo que es tingués aquesta reflexió en compte i es posessin als nous carrers i places alguns noms de científics, músics i filòsofs per variar una mica i fer-los justícia.

 

 

1 Comments:

At 3:49 p. m., Anonymous Jordi said...

Dr. Piguillem

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home