21 d’octubre 2020

Desestacionalització del turisme: com cuinar-lo

Ara es parla força de la desestacionalització del turisme al Pirineu, bàsicament amb dues finalitats: evitar tantes aglomeracions i poder donar millor servei als visitants. Tot molt lloable.

 

Però què fem amb el que ja tenim? Bàsicament, visitants de segona residència que ens visiten unes setmanes per l’agost i molts caps de setmana, especialment quan hi ha ponts (Sant Joan, el 15 d’agost, la Diada, el 12 d’octubre, Tots Sants, el pont de la Constitució, Nadal-Cap d’Any-Reis i la Setmana Santa).

 

Durant aquestes dates assenyalades, la Cerdanya s’omple de segons residents i d’alguns turistes de fora. Com ho gestionem? No crec que actualment es pugui canviar gaire aquest model.

 

Una altra cosa és portar gent altres dies, tota la setmana, tots els mesos, però això requereix polítiques calculades i una certa inversió logística i econòmica. I naturalment, producte a oferir.

 

Posaré un exemple. Fa uns anys es va promoure una mena de trobada del públic LGTBI d’un cert poder adquisitiu, a Cerdanya, aprofitant la temporada d’esquí. El resultat va ser molt escàs. Motiu? Doncs que la gent que hi pujava volia tenir una oferta d’après-esquí atractiva durant la setmana i no hi era. Els sortia més a compte anar a Andorra.

 

En tot cas, les aglomeracions de les dates assenyalades les continuarem tenint. Ja es parla de l’efecte “Pica d’Estats”, amb relació a les cues imponents que s’hi varen organitzar aquest estiu dalt d’aquesta emblemàtica muntanya, de gent que s’esperava per fer-se una selfie.

 

Això no ho evitarem pas. En tot cas, podem cercar augmentar el turisme fora d’aquestes dates. Estem preparats? Les botigues i la restauració estan disposades a obrir en allò que ara és temporada baixa, entre setmana? Suposo que serà un procés llarg i ple d’entrebancs, si és que s’arriba a donar.

 

 

 

1 Comments:

At 9:43 a. m., Blogger Joana said...

Tal com jo veig la cosa, és que en general tothom té festa i vacances al mateix moment. A mi, per exemple, sempre em venia molt de gust anar a esquiar entre setmana, però no tenia cap dia de festa i toca fer-ho en cap de setmana. Si pots fer vacances fora d'època sempre és més agradable no haver de lluitar amb les aglomeracions. Suposo que cal temps i paciència per part dels empresaris del sector.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home