27 de setembre 2020

Novetats demogràfiques i socials

Darrerament, han aparegut en premsa alguns articles que destaquen el fet que alguns segons residents de la Cerdanya s’han convertit en primers residents. Persones que tenien casa a la Cerdanya però que vivien a Barcelona o a la seva àrea d’influència, han decidit venir a viure a la nostra comarca i passar la major part del temps així.

 

El nombre creixent d’empadronaments i l’augment en la demanda de places escolars demostra que no es tracta de fets aïllats, sinó que és una nova tendència creixent.

 

Això ha desfermat la bèstia a les xarxes socials, amb tota classe d’opinions, a favor i en contra, d’aquest fet que, en tot cas, cal respectar perquè entra dins de l’esfera privada i de la llibertat individual de cadascú de poder fixar la seva residència allà on vulgui i pugui.

 

Alguns diuen que molts d’aquests nous cerdans són benvinguts, sempre que s’integrin. Bé, d’acord, però a Cerdanya hi ha moltíssima gent de fora que no s’ha integrat mai. Alguns no parlen català, no formen part de cap associació local, no celebren les festes o tradicions locals, etcètera. No crec que hàgim de demanar als nouvinguts allò que no demanem a altres.

 

D’altra banda, també s’afirma que molts d’ells giraran cua quan comenci el rigorós hivern cerdà i l’hagin de patir durant mesos, no només el cap de setmana, quan de fet, solien gaudir-ne perquè anaven a les pistes d’esquí. Una cosa és esquiar i l’altra haver de treure la neu glaçada amb pala de davant de casa teva o circular pels carrers nevats, vulgues no vulgues, per anar a comprar o per portar el nen al col·legi.

 

Bé, és cert. Però tampoc som pas a la Sibèria. Els hiverns ja no són allò que eren fa quaranta anys. Cada cop neva menys cops i menys quantitat. Llevat d’algun any especialment rigorós, els hiverns cerdans s’han tornat força decents. Si tens un bon cotxe amb unes bones rodes, calefacció a casa (pensem que abans marxava molt sovint la llum, ara això, per sort, passa molt menys) i uns mínims aïllaments tèrmics a la llar, l’hivern no és tan terrible.

 

Altres coses poden ser més dures. Molta gent de ciutat està acostumada a anar a grans centres comercials, amb opcions de lleure, cinemes, teatres, moltes botigues, etcètera. D’això no n’hi ha gaire a Cerdanya. Però és cert que s´hi pot practicar molt esport, la muntanya és a tocar i de passejades n’hi ha per donar i vendre. Tot depèn dels gustos que tingui cadascú. Jo vaig viure una temporada a Barcelona i us asseguro que no canvio la Cerdanya per res.

 

També es parla que els nouvinguts faran pujar els preus del lloguer de pisos i cases. El cert és que els lloguers ja estaven disparats, i més aviat per culpa dels lloguers de temporada. Cada cop costa més trobar lloguers de tot l’any, perquè molts llogaters prefereixen cobrar més per un lloguer de temporada, així que no crec que això hi influeixi molt.

 

A més a més, molts d’aquests nouvinguts tenen casa en propietat a la comarca. De fet, alguns vivien de lloguer a Barcelona, més aviat, amb la qual cosa potser s’estalviaran encara uns bons calés, tenint en compte que a Barcelona, els lloguers encara estan molt pitjor que a la Cerdanya.

 

Crec que l’augment del cens tindrà un saldo positiu. No només tindrem les escoles més plenes, cosa que assegura el seu futur, a menys a mitjà termini, sinó que augmentaran els impostos i el consum local.

 

D’altra banda, la major part d’aquests nous residents tenen un poder adquisitiu elevat i exerceixen professions liberals. Això implica que possiblement seran més exigents que molts de nosaltres a l’hora de demandar certs serveis, als quals alguns ja ens hem resignat a no tenir. Encara ens faran un favor, perquè ja sabeu que se’ls sol fer més cas a aquestes persones que no als “d’aquí de tota la vida”.

 

Finalment, espero que sí que s’integrin a la vida social. En part, jo crec que ho faran fins a un cert punt. Si no, s’avorriran força. I les poques opcions que tenim (associacions de diferents caires), se’n beneficiaran. O això espero. El temps ho dirà.

 

 

 

1 Comments:

At 1:05 p. m., Anonymous Anònim said...

poden seguir fent societat als passadissos del carrefour, on hi fan els embussos dels tram Cercs-Berga.....

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home