29 de juliol 2010

Curs de genealogia

Fa uns dies va tenir lloc a l'Arxiu Històric Comarcal de Puigcerdà un interessant curs sobre Genealogia impartit per l'especialista en la matèria Sofia Garçon. Al curs es va parlar sobre què consisteix la genealogia, quines eines de treball existeixen, quins són els seus objectius i els diferents mètodes de treball possibles.

El curs va ser realment interessant i va suscitar l'interès de molta gent, tant autòctona, com forana. Alguns dels assistents al curs es van desplaçar de força lluny per assistir-hi i des de l'organització del curs es va haver de dir que no s'acceptaven més inscripcions ja que el nombre de places disponibles ja estaven ocupades.

Això demostra que la gent està molt interessada en recuperar la memòria històrica i en conèixer el seu passat. Per què passa això? Què té de tan fascinant un arbre genealògic que es remunta a quatre o cinc generacions?

És difícil de donar una única resposta a aquesta qüestió, però a part de la recuperació de la memòria, crec que tots tenim una necessitat profunda de saber d'on venim, de conèixer en la mesura del possible qui eren els nostres avantpassats, què van fer i com és que les coses van anar com van anar per tal que apareguéssim nosaltres.

També és cert que els arbres genealògics tenen quelcom de romàntic i en certa manera ens connecten amb el passat llunyà, amb el nostre llinatge. Possiblement això sigui una experiència molt més personal i profunda d'allò que estem disposats a admetre conscientment, però crec sincerament que així és.

En tot cas, el curs va servir per obrir-nos les portes al fascinant món de la genealogia, món cada cop més transitat i que aixeca veritables passions entre els seus practicants.