28 de gener 2010

Planella demana a Madrid que no ens destrossin la comarca

L'Alcalde de Puigcerdà, el Sr. Joan Planella, s'ha posat ferm en la petició a les autoritats ministerials de Madrid per tal que no es desenvolupi de moment l'eix viari E-09, que comportaria el desdoblament dels túnels del Cadí i Pimorent (un altre cop a pagar túnel) i una autovia pel bell mig de la Cerdanya, que comportaria sobre tot, un pas continu de camions per paratges fràgils com la plana cerdana o la vall del Querol. De moment han dit que s'ho miraran i que se l'escoltaran. Desitjo de tot cor que així sigui.

També ha demanat el Sr. Planella que no es faci el pas elevat a l'entrada de Puigcerdà per comunicar directament amb l'Alta Cerdanya, per l'impacte paisatgístic negatiu que això comportaria.

Fa molt de temps que es vénen movent els fils del ditxós eix viari europeu E-09 i aquí ens ho anem mirant amb massa tranquil•litat. Mentre que alguns alcaldes ho veuen molt positiu (és clar, no passa pels seus termes municipals) a Puigcerdà sembla que finalment s'ha adoptat una postura manifestament en contra d'aquest eix que, en la meva opinió, destrossaria la comarca i la degradaria a uns nivells inacceptables.

Si volem vendre paisatge i turisme, ja sigui a les segones residències, a un hipotètic turisme de qualitat o a un turisme d'entre setmana, hem de tenir molta cura amb aquestes coses. Als turistes no els importa que les carreteres no siguin autovies, de fet crec que ho deuen preferir. Només la gent que té pressa i els transports de mercaderies volen vies ràpides.

Si realment es vol descongestionar el tràfic de mercaderies de la Jonquera i d'Irun, llavors que potenciïn el transport en ferrocarril, molt més eficaç i barat, especialment amb la realització del tan desitjat eix mediterrani, del qual la línia Barcelona-Puigcerdà-Tolosa en podria ser un brancal secundari.

Però que no ens destrossin més la vall. Entre carreteres, urbanitzacions, fanals i pistes d'esquí, el territori està cada cop més trinxat i té menys atractiu. Insisteixo: potser que ens ho fem mirar abans que sigui massa tard.

1 Comments:

At 10:50 a. m., Anonymous jordi said...

Resulta si mes no irònic que un alcalde que s'ha dedicat a destruir el patrimoni de la vila i/o amagar-lo, ara demani que d'altres no ho facin. Em sembla que ho vol fer ell mateix, com si destruir el patrimoni fou el "seu tresor" (ESDLA)

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home