23 d’abril 2009

Una Llei per la Cerdanya

Està en tràmit al Parlament de Catalunya una proposta del Consell Comarcal de la Cerdanya en què es vol dotar a la comarca d'una llei d'especificitat pròpia, similar a la que regeix la Val d'Aran.

Si bé són dos fenòmens diferents (recordem que l'especificitat aranesa es troba reconeguda tant a l'antic com al nou Estatut d'autonomia de Catalunya) i la Cerdanya no forma part de la nació occitana -com és el cas de la Val d'Aran- sí que és cert que la nostra comarca té una fortíssima personalitat pròpia, que la fan diferent de la resta de comarques catalanes.

Un dels fets que consolida i marca aquesta esbiaixada personalitat és el fet fronterer, que tant i tant ens ha condicionat durant segles, molt especialment a partir de la Revolució francesa. La ratlla, com és coneguda la frontera pels cerdans, ens ha marcat i ens ha dividit fins fa poc.

Per més inri, no contents amb partir-nos entre dos estats, a tots dos cantons de la ratlla, es van establir administracions diferents que subdividien l'Alta i la Baixa Cerdanya en cantons o províncies diferents. Tot plegat, un desastre per una vall que geogràficament i culturalment havia esdevingut des sempre una unitat.

Tant de bo que aquesta llei que es presentarà al Parlament tiri endavant i serveixi d'alguna cosa. Tant de bo, que els cerdans puguem estar més units i gaudir de millors serveis i més propers i que no haguem d'anar a Girona i a Lleida a fer segons quins tràmits (més que res perquè són dues ciutats que ens queden força lluny i amb les quals no estem especialment ben comunicats).

I també espero que això sigui la primera pedra per a una futura unitat més gran, dins de la Unió Europea, en què tots dos costats de la ratlla esdevinguin un de sol i aquesta es desdibuixi, al menys a efectes pràctics i tots els cerdans i cerdanes puguem compartir un futur comú.

En tot cas, no ens deixem endur per paraules grandiloqüents. És un primer pas, l'èxit del qual ni tan sols està garantit. Però a base de petites passes també es fa camí.