12 de març 2009

E-09

Des d'algunes administracions s'està demanant amb una certa insistència el desdoblament i el potenciament de l'eix viari europeu E-09, cosa que comportaria, a la llarga, desdoblar els túnels del Cadí i del Pimorent i fer una autovia que travessés la Cerdanya de punta a punta, travessant dos zones naturals sensibles: el Parc Natural del Cadí-Moixeró i la vall del Querol.

És clar que aquells que ho demanen no semblen tenir el menor interès per conservar les zones naturals més atractives de la Cerdanya. Per a ells, la Cerdanya és un obstacle al bell mig dle Pirineu que s'ha de salvar i de creuar i si podem fer-ho a alta velocitat, molt millor.

Algunes persones de la comarca, enlluernades pel progrès econòmic que ha representat, sobre tot, el túnel del Cadí i la millora de les comunicacions amb Barcelona perl'eix del Llobregat es pensen que si una cosa ha estat bona, més del mateix serà més bo encara. Però jo crec que s'equivoquen.

Fins ara, l'impacte que ha tingut l'eix del Pimorent és relativament petit. L'eix veritablement que ha portat el desenvolupament econòmic a la Cerdanya ha estat l'eix del Llobregat (túnel del Cadí), fent de la Cerdanya una destinació. Però si comuniquem la comarca tan bé amb Tolosa, el que aconseguirem és treure-li l'etiqueta de destinació i convertir la comarca en un lloc de pas, amb tots els inconvenients que això comporta.

No és només l'enorme impacte que tindria a la plana una autovia de quatre carrils o la destrucció de la vall del Querol amb una autovia. És que el trànsit de vehicles canviaria substancialment. És evident que els principals eixos viaris de transport de mercaderies que comuniquen la península amb la resta d'Europa i que passen per Irun i per la Jonquera estan pràcticament col•lapsats.

Veient que el govern espanyol no té gaire interès en una alternativa de transport de mercaderies que uneixi els ports de l'arc mediterrani i que faci permeables els Pirineus per la zona mediterrània, les alternatives són poques i evidents i la més simple és aprofitar l'eix viari E-09 que ja tenim, tot desdoblant-lo.

Des d'un punt de vista més local i més relacionat amb la nostra butxaca, penseu que la gratuïtat de què ara gaudim els cerdans, berguedans i alturgellencs del túnel del Cadí s'esvairà ràpidament si decideixen desdoblar el túnel.

1 Comments:

At 9:32 a. m., Blogger ALP2500 said...

el problema és que passarem de ser una zona turística a una zona de pas, amb tots els respecte per Mollet serem un Mollet mes , lloc de transit on els camions de grans volums i els cotxes passaran per la nostre comarca serà parar mai, si aquest es el nostre destí millor que ensorrem el túnel del cadi

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home