24 de novembre 2008

Alguns caps de setmana

Cap de setmana força intens pel que fa a la cultura. Divendres per la nit vaig anar a la commemoració del 10è Aniversari de la Universitat d'Estiu de Puigcerdà organitzada per l'AUCer. En ocasió de l'efemèride, ens van obsequiar amb una meravellosa conferència d'en Jorge Wagensberg.

Jorge Wagensberg és l'ànima del Cosmo Caixa (Museu de la Ciència) de Barcelona. És el director de la col•lecció científica Metatemas de l'editorial Tusquets, on hi té publicada alguna de les seves obres i Doctor en Processos Físics Irreverisbles de la Universitat de Barcelona.

Però per sobre de tot és un home del Renaixement, una eminència en multitud de temes i un gran comunicador i divulgador. La seva conferència, on es relacionava la comprensió i la intuïció amb l'Art i la Ciència va ser realment magnífica.

Des d'aquí vull felicitar l'AUCer per la seva excel•lent tasca al llarg d'aquests 10 anys i els desitjo una llarga i reeixida vida.

Dissabte per la tarda vaig anar a Oliana, on es va inaugurar una exposició sobre el patrimoni industrial de l'Alt Urgell al Pou de Gel d'aquesta localitat. Val la pena visitar només l'exposició pel bellíssim edifici subterrani que ha estat restaurat fa poc. NO vull deixar passa l'ocassió de recordar que Puigcerdà també en tenia un, de pou de glaç, que va ser destruït impunement en les obres de la ronda dels Torreons.

L'exposició va ser complementada amb una magnífica i molt didàctica conferència d'en Lluís Obiols, que ha estat qui ha realitzat l'inventari del patrimoni industrial de la comarca, profusament il•lustrada amb esquemes, mapes i fotografies de gran qualitat. Vull recordar que, en l'actualitat, s'està realitzant també l'inventari del patrimoni industrial de la Cerdanya.

Diumenge per la tarda vaig poder assistir a la trobada de Corals de l'Alt Urgell i la Cerdanya al Casino Ceretà, les quals ens van oferir tres peces cadascuna llurs repertoris i, finalment, van cantar conjuntament una altra peça. Les corals que van intervenir van ser "Signum" i "Caterva" de la Seu d'Urgell i "Cerdanya Canta", "Capella de Santa Maria" i "Eurídice" de Puigcerdà.

Un cap de setmana ben farcit d'activitats de caire divers, de les quals en vaig poder gaudir força.