25 de juliol 2008

Un any més a Puigcerdà

Un altre any he pogut assistir a la Universitat d'Estiu de Puigcerdà, que enguany celebrava 10 anys d'existència, que és organitzada per la Universitat Ramon Llull, per l'Escola d'Enginyeria de LaSalle, per l'Ajuntament de Puigcerdà i per l'Associació d'Universitaris de Cerdanya (AUCer).

Com que he estat present a les darreres quatre darreres edicions, crec que tinc prou perspectiva per fer una valoració general de les activitats i de l'ambient d'aquesta Universitat d'Estiu.

En primer lloc, expressar la meva satisfacció i agraïment a tots aquells que treballen per fer possible aquest esdeveniment. Almenys, durant una setmana, Puigcerdà esdevé universitari. Tant de bo fos tot l'any, però millor això que no res. En qualsevol cas, gràcies per la vostra dedicació que fa possible, any rere any que puguem gaudir d'aquests cursos i d'aquest ambient.

En segon lloc, crec que l'oferta de cursos ofertada és prou àmplia. Potser afegiria més cursos relacionats amb la ciència i la cultura en general, però entenc que es fa el que es pot i no em queixo pas. En aquests quatre anys he pogut assistir a cursos sobre els Càtars, els Templers, la Batalla de l'Ebre, els Carlins, l'Òpera, Astronomia i Etnobotànica.

En tercer lloc, alguns d'aquests cursos es complementen amb una excursió, cosa molt d'agrair, ja que permet verificar in situ algunes de les coses apreses en els cursos.

En quart lloc, l'ambient que es genera amb la relació entre els diferents alumnes d'un curs i els de diversos cursos a les estones de descans. Potser aquest ambient és una de les coses més agradables, segons el meu parer, de la Universitat d'Estiu. De fet, crec que s'hauria de potenciar més.

En cinquè lloc, els actes complementaris: conferències, debats, actuacions musicals, el sopar, la nit dels estels... permeten de gaudir més temps de la companyia d'aquestes persones i se'ns ofereixen noves experiències engrescadores.

En sisè lloc, no es fa al mes d'agost. Sembla que totes les activitats s'hagin de fer el mes d'agost, però la setmana cultural del Roser i la Universitat d'Estiu, trenquen aquesta dinàmica, afortunadament.

En setè lloc, les coneixences. Amb alguns professors, alumnes i organitzadors només ens veiem per aquestes dates. Altres han esdevingut vells coneguts o fins i tot vells amics.

En vuitè lloc, al Sopar de cloenda, es lliura un premi al millor estudiant de la comarca. Trobo que és una de les iniciatives més interessants. Per una estona, aquell que millors resultats acadèmics ha obtingut, és el centre d'atenció. Un acte on es premia l'esforç, la constància i l'estudi per sobre de la ganduleria o el guany ràpid.

També hi ha aspectes negatius. Algun dels cursos potser no està prou estructurat o potser de vegades es dóna una certa sensació d'elitisme en certs actes, però en fi, ningú no és perfecte i les coses sempre es poden millorar.

D'altra banda, potser la proporció entre alumnes locals i alumnes foranis està massa esbiaixada cap als primers. On es demostra la veritable potència d'un esdeveniment com aquest és amb la quantitat de gent de fora que pot atraure.

El més interessant, potser, és que aquesta Universitat d'Estiu sempre ha anat a més. Amb els cursos que s'organitzen la resta de l'any, ha estat possible estendre una mica aquest ambient uns quants dies més. Ara, es volen organitzar unes conferències a la tardor i es parla de futures edicions amb més dies lectius. Tot es veurà. Els hi destijo una llarga vida.