01 d’agost 2006

Una altra Festa de l'Estany amb moguda

Enguany, a la Festa de l'Estany sembla que tornem a tenir moguda entre l'Ajuntament de Puigcerdà i els carrossaires, que són l'ànima de la festa. Aquesta vegada el punt de discrepància és que l'Ajuntament vol prohibir totalment l'alcohol a la festa, és a dir, que no es reparteixin begudes alcohòliques (bàsicament, cervesa) des de les carrosses.

Anem per pams. A mi, particularment, em sembla molt correcte que els conductors dels tractors que porten les carrosses no beguin. Primer, perquè és perillós i segon perquè és il·legal. Pensem en la quantitat de criatures que hi ha, en com són d'estrets alguns carrers i els problemes de maniobrabilitat que tenen. Cal que vagin serens.

D'altra banda, afegiria que tampoc em sembla bé que nanos molts dels quals m'agradaria saber si ni tan sols tenen carnet de conduir, portin els tractors enmig de la gentada i de la mainada. Només falta que vagin trompes.

Però d'altra banda, cal tenir present una cosa que em penso que des de l'Ajuntament -i ho dic cordialment (jo també he estat a la Comissió de Festes)- no s'ha entès mai: que la Festa de l'Estany no és una festa municipal organitzada des de les institucions, sinó que és una festa d'origen i tradició popular.

És cert que l'Ajuntament organitza els focs d'artifici, lloga l'orquestra i ha de vetllar pel correcte funcionament de la festa, però l'ànima d'aquesta és la gent, que ha convertit una festa que en el seu dia va arribar a decaure força, en una força viva. Són els nostres carnestoltes. La gent surt i es disfressa, es passa hores i hores durant molts dies preparant les carrosses, els vestuaris i tot això ho fan espontàniament, amb il·lusió.

La festa ha anat evolucionant d'una determinada manera. Ningú no ho ha determinat així. Darrerament, algunes carrosses estan promocionades per bars i algunes reparteixen beure. No seré jo qui ho defensi, perquè a mi particularment no m'agrada, crec que degrada la festa, però la gent ha decidit que així sigui i jo no sóc ningú per anar-hi en contra.

A fi de comptes, amb la subvenció que dóna l'Ajuntament, moltes carrosses no tenen ni per començar. Alguns carrossaires ho posen de la seva butxaca; altres, amb menys recursos, han de recórrer a la publicitat. Però en tot cas, la festa té una dinàmica pròpia. Fóra bo que l'Ajuntament no ho oblidés mai. Si una cosa funciona, no la toquis, perquè corres el risc de carregar-te-la.

4 Comments:

At 4:22 p. m., Anonymous Anònim said...

La festa del llac, es una festa que es va promoure des de les institucions publiques de la vila, a començaments del segle XX per dir adéu als turistes. D’acord te uns quanta anys, però tens que tenir en compte que no es una festa tradicional, simplement es va inventar( popular es la mare de deu de la Sagristia, l’aplec de Sant Marc etc…). Amb el tema de l’alcohol, l’any passat vaig veure gent tirant coses des de les carrosses amb la única intenció de fer mal a les persones, de fet algú va tenir que anar a l’hospital. Y puc dir que qui tirava coses anava molt borratxo, a mes que el companys li reien la gracia. Aquest any, abans i a la meitat del recorregut es faran probes d’alcoholèmia als conductors, cosa que trobo força adient, la carrossa a la qual el conductor doni positiu, no sortirà. Pot semblar molt radical, però es necessari.

 
At 9:21 a. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

No qüestiono pas l'origen de la festa, que serà el que serà. Només dic que la festa se l'ha feta seva el poble i que caldria tenir-ho en compte des de les institucions. Això no ho dic tant pel tema de l'alcohol, sinó perquè es detecta un cert intervencionisme que no agrada.

Ara bé, el tema de l'alcohol ja he deixat clara la meva postura: no m'agrada, personalment. Però crec que la prohibició no servirà de res, perquè qui vulgui continuar repartint alcohol... com se li impedirà? Enmig de la cavalcada pujarà la guàrdia municipal a requisar-los-hi? No sé, ho trobo una mica fort.

Completament d'acord en això que se'ls faci bufar per veure si han begut als conductors. Un dia tindrem una desgràcia i cal posar-hi remei.

Pel que fa als brètols que llencen coses, bé, no sé si és un problema que vagin beguts (que pot ser) o que, simplement, són leros o totes dues coses.

Entenc que aquestes mesures no agraden ningú, però potser es podrien mirar de consensuar una mica abans d'imposar-les. Estic convençut que donaria millors resultats i fóra menys polèmic. I si tot i així no volen entrar en raó, llavors entenc que l'única solució és la imposició.

De totes maneres, que no ens passi com en altres coses que es decideix una cosa i després no hi ha manera d'aplicar-la, perquè llavors tots quedem malament.

 
At 10:17 a. m., Anonymous Anònim said...

Des de l'altra banda de la carrossa,

Opino que molesta força més el decret llei que no pas la mesura en si. El nostre conductor, per exemple, admet la proba als conductors, però alerta que convé no criminalitzar. Encara que sovint massa lentament, la cavalgata es desenvolupa de forma caòtica (i aquí ningú hi posa remei) de manera que les coses que passen queden en ler retines dels que les veuen. Després, l'efecte bola de neu fa la resta.

Si, brètols i maleducats n'hi ha per tot arreu perdesgràcia, també a l'ajuntament de Puigcerdà encara que no agradi i crec que aquest any es va pel bon camí des de les carrosses per anar una mica a la una. Unilateralment no es poden decidir ni intentar discutir les coses, per molts euros de subvenció que hi hagin darrere.

 
At 12:50 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Segons les darreres notícies que tinc, finalment l'Ajuntament permetrà l'alcohol a les carrosses (si bé, no als conductors, com és lògic). Les aigües han tornat a la seva llera i sembla que tindrem una Festa de l'Estany tranquil·leta (al menys en això).

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home